Zanimiva dejstva o olimpijskih igrah 2020

Po 'razburkanem' letu 2020 so v teku prestavljene olimpijske igre v Tokiu. Prvič so jih gostili leta 1964, ko so se najboljši športniki prvič srečali na azijskih tleh. Po "embargu" zaradi vloge v drugi svetovni vojni je gostovanje olimpijskih iger Japoncem predstavljalo dokončno vrnitev v mednarodno dogajanje. Med Slovenci je blestel telovadec Miroslav Cerar. Pričakovanja javnosti in njegova osebna so bila pred igrami visoka, pritisk zelo velik, a Cerar je na Japonskem, kjer mu je pripadla tudi čast, da je na čelu jugoslovanske reprezentance na slovesnem odprtju nosil zastavo, ta pričakovanja upravičil in celo presegel z osvojenim zlatim in srebrnim odličjem. Letos se olimpijskim igram pridružujejo nove discipline - karate, rolkanje, športno plezanje in deskanje. Vračata pa se baseball in softball, ki sta na igrah nazadnje bila prisotna leta 2008.

Japonska se je v zadnjih nekaj desetletjih s tehnološkim napredkom oblikovala kot kultura, ki hitro drvi v prihodnost. Igre 2020 ne bodo nobena izjema, vključno s širokim prepoznavanjem obrazov, množično nameščenimi kamerami in mikrofoni za zmanjšanje morebitnih kaznivih dejanj, robotskimi pomočniki za prtljago na letališčih in celo flotami avtomobilov brez voznika, zasnovanih za obsežen prihod turistov. Japonska navdušuje tudi z izjemno izkušnjo za obeležitev otvoritvenih slovesnosti - meteorski dež, ki ga je ustvaril človek.

Athletics Weekly poroča, da so tokijski načrtovalci za maraton in dirkalne sprehode izbrali poti, označene z ikoničnimi znamenitostmi med drugim tudi lepote vrtov Cesarske palače. Medtem kolesarske poti zajemajo najboljše iz tradicionalnega in sodobnega Tokia - kolesarski dogodek se bo začel v živahni mirnosti parka Musashinonomori, zaključil pa se bo na mednarodni hitri cesti Fuji s čudovitim razgledom na goro Fuji. Čeprav je Japonska znana po objemu prihodnosti in drugih kulturnih novostih, pa bodo dirkalni dogodki pokazali tudi globoko spoštovanje do japonske kulture in tradicije.

Čeprav letošnje igre ne dopuščajo navijačev na lokaciji, lahko v njih uživaš preko malih zaslonov – tako v navijanju, kot v igranju. Uradna igra letnih olimpijskih iger vključuje več kot petnajst športov, kot so atletika, plavanje in igre z žogo. Priučevanje ne traja dolgo, kljub temu pa je igranje globoko. Vsi športi imajo spletno večigralsko komponento, da se lahko pomeriš z družinskimi člani, prijatelji in ljudmi z vsega sveta. Ustvariš lahko lastnega športnika in ga oblečeš po svojih željah, dogodki pa se odvijajo na pravih štadionih in drugih zgradbah, tako podnevi kot ponoči.

Ne zamudi olimpijske vročice z igrami po promocijski ceni v času trajanja olimpijskih.